RSS
Zoeken

Extreme kokkelsterfte

Geplaatst op: 24 augustus 2018 - Categorie: Wadden & Natuur

WAGENINGEN - Kokkels zijn massaal gestorven op de droogvallende platen in de Waddenzee, de Oosterschelde en de Westerschelde. Dat hebben onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) en visserijkundige ambtenaren in de Waddenzee en Zeeuwse wateren vastgesteld. Ze deden deze zomer onderzoek van 25 juli tot 15 augustus. Wadlopers, Wadgidsen en Wadvissers hadden op het Amelander wad de sterfte onder de kokkels al geconstateerd.

Slecht nieuws voor scholekster en handkokkelvisser
De onderzoeken troffen op veel plaatsen wadplaten aan die bezaaid waren met stervende en pas gestorven kokkels. De extreem hoge kokkelsterfte is slecht nieuws voor vogels en vissers. Scholeksters hebben voldoende schelpdieren nodig om de winter door te kunnen komen en handkokkelvissers staan met vrijwel lege handen.

Hittegolf
De oorzaak zoeken de onderzoekers in de lange hittegolf. Kokkels kennen van nature een hoge sterfte, maar wat ze in juli en begin augustus dit jaar voor de kiezen kregen is uitzonderlijk. WMR begon in 1990 in opdracht van het ministerie van LNV met het bijhouden van de kokkelstand in de Nederlandse kunstwateren. De onderzoekers troffen in al die tijd niet zo’n sterfte aan als deze zomer. Ze zoeken de doodsoorzaak dan ook in de buitengewoon lang aanhoudende hittegolf. Ze houden een slag om de arm dat er toch nog een andere oorzaak kan zijn. De sterfte deed zich voor aan het einde van de hete dagen. Kokkels gaan dood als ze zes uur of langer zijn blootgesteld aan een temperatuur van 35°C. Rond laag water kunnen de temperaturen in de kustwateren oplopen, maar 35°C werd in de Nederlandse kustwateren niet gemeten.

→ lees hier over de bevindingen van de de onderzoekers van de WMR

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?