RSS
Zoeken

Doe eens Wad

Geplaatst op: 25 juni 2018 - Categorie: Wadden & Natuur

Doe eens Wad

LAUWERSOOG - Sinds 2009 heeft de Waddenzee als enige natuurgebied in Nederland de Werelderfgoedstatus, de Oscar voor de natuur. In 2016 werden de Wadden bovendien massaal verkozen tot mooiste natuurgebied van Nederland. Toch staat het gebied ook onder druk. Via wind en water komt er veel plastic afval in het waddengebied terecht dat blijft liggen op stranden, droogvallende zandplaten en kwelders. Vissen, vogels, zeehonden en andere dieren zien het plastic aan voor voedsel of raken erin verstrikt. Op die manier brengt het plastic zware schade toe aan de ecologie en uitstraling van het Werelderfgoed Waddenzee.

Doe eens Wad
De jutzakjes zijn een initiatief van schipper en innovator Nienke Dijkstra. Mensen die houden van de natuur en de zee, kunnen het zakje meenemen en onderweg vullen met afval. Onder de naam ‘Doe eens Wad’ nodigt Nienke Dijkstra mensen en organisaties op allerlei manieren uit zich in te zetten voor de aanpak van de plastic soep in de Waddenzee. Iedereen kan iets doen, samen kunnen we meer, is daarbij de gedachte van Dijkstra.

Het jutzakje is volledig gemaakt van jute: een natuurlijk materiaal dat in zee verteert. De opdruk is van niet giftige inkt, ook gebruikt voor de opdruk van jute voedingsmiddelenverpakkingen. Het juten zakje bevestig je gemakkelijk aan een broekriem of rugzak. Zand en water gaan bovendien door het materiaal heen, waardoor je niet onnodig extra gewicht meedraagt. Het stevige en duurzame zakje is bedoeld voor meermaals gebruik.

Mooie samenwerking
De NNZ, het Groningse familiebedrijf dat groot is geworden met de verkoop van juten zakken, levert de juten jutzakjes. Ecomare, Groningen Seaports, de Waddenvereniging, ’t Ailand - Wadvistochten Lauwersoog, Zeehondencentrum Pieterburen, Programma naar een Rijke Waddenzee, Waterschap Noorderzijlvest, Dinges - Doe mee verlos de zee Vlieland, Waterschap Hunze en Aa’s, Bezoekerscentrum Nationaal Park Schiermonnikoog, Marketing Groningen, Merk Fryslân, SUEZ, Stichting Goede Vissers, Staatsbosbeheer en Doe eens Wad zorgen voor de verspreiding.

Dag van het wad
Op 30 juni en 1 juli wordt met tal van activiteiten de verjaardag van Werelderfgoed Waddenzee gevierd. Kijk voor een volledig overzicht op www.dagvanhetwad.nl.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?