RSS
Zoeken

Ameland weert ballonoplatingen

Geplaatst op: 13 maart 2018 - Categorie: Duurzaam & Milieu

BALLUM – Gemeente Ameland gaat ballonoplatingen verbieden. Het verbod wordt opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening, de APV.

“De laatste jaren worden we geconfronteerd met schokkende berichten over een grote hoeveelheid ronddrijvend plastic in onze wereldzeeën, ook wel plastic soup genoemd,” schrijven de raadsfracties in een initiatiefvoorstel dat maandagavond unaniem werd aangenomen. “Ook langs onze stranden worden we keer op keer geconfronteerd met het aanspoelen van allerlei vormen van plastic zwerfvuil die op korte en lange termijn voor mens en dier bedreigend zijn. Een onderdeel van het aangespoelde plastic bestaat o.a. restanten van ballonnen die te pas en te onpas worden losgelaten bij allerlei evenementen.”

Preventieve maatregel
Het is op Ameland gelukkig meer uitzondering dan regel, stellen de fracties van Algemeen Belang Ameland, Ameland’82, CDA, PvdA en VVD. Het lijkt de partijen toch beter om in eigen gemeente een preventieve maatregel te treffen door een verbodsbepaling in de APV op te nemen. Er zal wat tijd overheen gaan voor de APV werkelijk is aangepast. Tot die tijd maakt de gemeente in haar communicatiemiddelen duidelijk dat Ameland een ballonoplating niet waardeert.

Grote stappen
Rudolf Teuben van A’82 dacht aanvankelijk om milieuvriendelijke ballonnen toch toe te laten, maar vanwege eenduidigheid schaart hij zich achter het besluit om in het algemeen ballonoplatingen te weren van het eiland. André Tuil van de VVD geeft nog wel even mee dat Amelanders ook bij zichzelf rade moeten gaan en hij meent dat er nog wel wat flinke stappen zijn te zetten op dit gebied. Met een schoon Ameland en met een eiland dat oog heeft voor milieu is goede promotie te maken, meent het Ballumer raadslid. Jan Wijnberg van ABA oppert dat het Ameland zou passen om grote stappen te zetten. Hij denkt daarbij aan Ameland als plasticvrije gemeente, waarbij de gemeente het goede voorbeeld geeft door het gebruik van plastic aan banden te leggen en er met lokale partners, zoals winkeliers en agrariërs, afspraken over te maken.

Blij
“Hier ben ik ontzettend blij mee,” zegt Albert de Hoop na de besluitvorming. De burgemeester zet zich al vele jaren in voor de internationale milieuorganisatie KIMO. Hij houdt de raad voor dat er gewerkt moet worden aan een mentaliteitsverandering en dat voorlichting nu erg belangrijk wordt. “Gedragsverandering gaat niet vanzelf.” Er wordt stevig ingezet op de communicatie en de gemeente vraagt steun aan de organisatie van Die ballon gaat niet op.

Die ballon gaat niet op
De Plastic Soup Foundation werkt sinds 2014 samen met Stichting de Noordzee en Vereniging Kust & Zee aan het terugdringen van ballonnen en lintjes in het milieu met de campagne ‘Die ballon gaat niet op.’

lees hier de column Ballon van 4 januari 2018

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?