RSS
Zoeken

1378 - Te veel vitamine A - Hypervitaminose A

Geplaatst op: 05 oktober 2018 - Categorie: Alles & Algemeen

HOLLUM - Nummer 1378 gaat over het gevaar van te veel vitamone A. Hidde Kat en zijn mannen ondekten dat ze geen ijsberenvlees moesten eten. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine A, dus. Hoe zit dat nou precies?

Als Infoteur schrijft Jeanet de Jong regelmatig over allerhande onderwerpen. Die hebben betrekking op Ameland, de wadden, eten en drinken, natuurfenomenen of trekharmonica. Of over andere wereldse zaken. Er staan inmiddels meer dan duizend artikelen online. PA praat u bij over de meest recente.

"Het begrip ‘vitamine’ is sterk gekoppeld aan ‘gezond’. Als je vitamines inneemt, via fruit of maaltijd en anders via supplementen, ben je goed bezig. Door de bank genomen is dat ook zo, maar ook vitamines kun je maar niet eindeloos tot je nemen. Te veel vitamine A kan slecht zijn, zelfs zo slecht dat er vergiftigingsverschijnselen optreden. Daarom is het eten van ijsberenvlees bijvoorbeeld ongezond. Niet dat in Nederland ijsbeer vaak op het menu zal staan, maar in de 17e, 18e en 19e eeuw ging Nederland nog enthousiast ter walvisvaart en de walvisvaarders ontdekten door schade en schande dat ze ijsberenvlees moesten mijden. Ze kregen er te veel vitamine A mee binnen en werden er ziek van. Al doende leerden we dat we scheurbuik kregen van te weinig vitamine C en hyperavitaminose A van te veel van deze vitamine."

⇒ lees hier nummer 1378 over Hypervitaminose A

⇒ lees hier nummer 1377 over Tibetaanse Gebedsvlaggen

⇒ lees hier nummer 1376 over Ronde door Europa

⇒ lees hier nummer 1375 over Film 'Wad'

⇒ lees hier nummer 1374 over Expeditie Robinson

⇒ lees hier nummer 1373 over Op Drift

⇒ lees hier nummer 1372 over Arctisch Kookboekje

⇒ kijk hier voor een alfabetisch overzicht van alle artikelen

Relevante dossiers: Ondernemend Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?